PHRALIPE – Nyitott Szemmel a sokszínű társadalomra

EFOP-1.3.4-16-2017-00040.

Akadálymentes Nyomtatás

Roma ünnepek

A programelem célja a roma és nemzetiségi hagyományok megőrzése és átadása a fiatalabb korosztályoknak, nemzetiségek kulturális örökségének és múltjának megismertetése és elmélyítése.
A roma ünnepek megismerése a legjobb kiindulópont a roma emberek hétköznapjainak megismeréséhez. Bár első hallásra ellentmondásnak tűnhet, de a cigány emberek esetében, az ünnepeken keresztül valóban közelebb visznek minket a hétköznapok megismeréséhez.
A különböző cigány népcsoportok általában gazdag az ünnepekhez kötődő hagyománya. Az emberi életfordulók, a születés, a házasság és a halál nem csak az egyén és szűkebb családi köre, hanem a tágabb közösség számára is fontos ünnepi alkalmat jelentenek. Ugyancsak jelentős események a különböző vallási ünnepek nem ritka, hogy a cigányok nem csak a saját, hanem a környezetük más vallásának ünnepeit is megtartják. A sok ünnepi alkalom között van jó néhány, amely eredeti jelentésén túl sajátosan cigány tartalmakkal gazdagodott. Nem csak az újabb keletű társadalmi ünnepek, hanem az ősi népszokások között is találunk ilyeneket. Az egyes helyszíneken ezeket az ünnepeket is megidézzük.
  • Célcsoport: roma személyek és a többségi társadalom,
  •  Gyakorisága: évente 1 alkalommal, a program ideje alatt összesen 3 alkalom,

  

Meghívó: 2019.04.08. Nemzetközi Roma Nap

 

Meghívó: Nemzetközi Roma Nap 2018.04.13.

 

 

uszt